Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00
Cultuurcentrum

Lavinia Wouters

Looptijd: vrijdag 07 september 2018 - zondag 04 november 2018 - 13:00

Openingsuren: donderdag tot zondag | 13:00 tot 18:00

Fragmentation / Delocation
the map is not the territory


Lavinia Wouters (°1976) woont in Mechelen en studeerde in Brussel fotografie aan de Sint-Lukas Hogeschool. Ze werkt sinds 2003 als huisfotograaf bij de Belgische federale politie. Daarnaast doceert ze fotografie aan Luca School of Arts, Campus C-mine Genk. Ze is ook freelance landschaps- en architectuurfotograaf.

Fragmentation/Delocation. The map is not the territory belicht haar werk rond landschapsfotografie. Het zijn twee installaties met het landschap als metafoor voor vragen over migratie en grenzen, realiteit en verbeelding, objectiviteit en subjectiviteit, mentale en fysieke ruimte. Het landschap draagt een geschiedenis in zich mee.

Fragmentation onderzoekt de beeldvorming in de landschaps- en architectuurfotografie, onze geconditioneerde en gefragmenteerde blik op het landschap en het medium fotografie zelf. Hiervoor werkt ze zowel met een analoge technische camera, als met camera obscura. Het landschap is geen objectief gegeven dat zonder meer geregistreerd kan worden. Het landschap is een product van observatie, verbeelding en interpretatie. Hoe verschijnt het landschap? Hoe ervaren we het?

De installatie Delocation is een eerste resultaat waarin haar werk als fotograaf bij de federale politie resulteert in een persoonlijk project. Delocation toont smokkelroutes, sporen en ingrepen in het landschap langs snelwegen en parkings tussen Brussel en de kust. De ruimte als transitzone, onveilig, verdoken. De plaats als bestemming voor geborgenheid. Discrepantie tussen beeld en werkelijkheid. Deze installatie van banale randruimtes confronteert de toeschouwer met de realiteit van mensensmokkel.

  • Toegang: Gratis
Design Kunstmaan