Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00
De Garage

Tom Poelmans

Looptijd: zaterdag 24 maart 2018 - zondag 27 mei 2018 - 13:00

Openingsuren: Donderdag tot zondag | 13:00 - 18:00

Inside Tom

Tom Poelmans opereert in een soort picturaal niemandsland. De schilderijen fungeren als picturale speldeprikken bij de tradities van de schilderkunst, maar lijken te ontsnappen aan elk conceptueel of picturaal kader. Om ‘stijl’ lijkt hij zich alvast niet te bekommeren. Repetitieve, abstracte haast pijnlijke ‘decoratieve’ compositities duiken op naast hyperfiguratieve scenes.

Voor de tentoonstelling in De Garage realiseerde Tom Poelmans veertien grote figuratieve werken. Gefascineerd door de weergave van de menselijke figuur in beelden uit de Middeleeuwen en de vroege Renaissance ontstonden tal van balpentekeningen. Poelmans vertaalde de typische figuratie van deze tekeningen vervolgens op doek, op groot formaat, in één kleur. Daartegenover plaatst hij kleinere abstracte schilderijen van de afgelopen zes jaar.  Die zuivere scheiding tussen die abstractie en die figuratie is voor Poelmans belangrijk om beide aspecten van zijn praktijk te analyseren.

Parallel met de tentoonstelling verschijnt de kunstenaarspublicatie Portrait de l’artiste (250 ex.). Het boekje met uitsluitend selfies vormt geen documentatie bij de tentoonstelling, maar is eerder een parallelle presentatie. Een werk dat niet in de tentoonstellingszalen te zien is, maar enkel in boekvorm. 

 

Interview door Johan Pas (docx - 53kb)
  • Toegang: Gratis
Design Kunstmaan