Contact: 015 / 29.40.00
De Garage

Niels Donckers

Looptijd: zaterdag 16 december 2017 - zondag 04 maart 2018 - 13:00

Openingsuren: Donderdag tot zondag | 13:00 -18:00 | Tijdens de kerstvakantie: 10:00 - 18:00

Selected Works | 1992 - 2017

Niels Donckers’ artistieke werk lijkt zich te beperken tot frappante omgevingssituaties in het drukke bebouwde Vlaanderen.

Een Vlaanderen waarvan hij een identiteitsbesef toont zonder zelfhaat of aanklacht.

Zijn foto’s van vergane glorie, appartementen, kneuterige huisjes naast de eindeloze steenwegen willen geen protest zijn tegen de lelijkheid die vanuit deze onderwerpen gaat, maar getuigen van een aanvaarding. In de troosteloosheid van de foto’s schuilt een humor die een empathie introduceert in de emotieloze, technische correcte beelden.

Donckers is in de eerste plaats bekend om zijn foto’s van een woekerend, typisch Belgisch suburbia. In technisch perfekte foto’s met een neutraal standpunt, een gecentraliseerde compositie en heldere kleuren toont hij in weze de vrijblijvendheid in de bouw, het verval en de verbouwing van Belgische woonhuizen en villa’s geplaatst in de horror vacui gedegradeerde landschappen.

Zijn werk lijkt schatplichtig te zijn aan de Becherschool te Düsseldorf, die de perfectie van de architectuur probeert te evenaren met de perfektie van de fotografie, maar voor Donckers lijkt het fotograferen van architectuur geen cognitieve activiteit te zijn. Het meest opmerkelijke aan zijn beelden is dat ze geen oordeel inhouden ondanks onderwerpen als gerateerde symmetrie, anachronistische stijlelementen en uiterst particuliere omgang met de openbare ruimte.

Zijn foto’s zijn beklijvend in hun neutrale heldere registratie.


Tekst naar aanleiding van de tentoonstelling “De vierkantigste rechthoek” gecureerd door Tom Barman in de KADE te Amersfoort.

 

 


  • Toegang: Gratis
Design Kunstmaan