Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00
De Garage & diverse locaties in de stad

Down on mainstream. bksm #14

zaterdag 29 september 2012 - zondag 25 november 2012 - 10:00

De wereld is geruisloos aan het kantelen, zekerheden verdampen, (economische) migratie zet de arbeidsmarkt onder druk, de middenklasse is in het Westen stilaan aan het afbrokkelen. Het zijn nerveuze tekenen aan de wand dat de actuele zorg-samenleving afstevent op een duale maatschappij waar het ‘verzekerde’ verleden nooit meer de toekomst kan worden. Openbare pleitbezorgers voor kunst en cultuur zijn schaars geworden en zoals Alexander Van Grevenstein, de eredirecteur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het recent formuleerde wordt hoe minder men om iets geeft, hoe sneller en eenvoudiger er wordt gehakt met het bijltje. Kunst en cultuur worden niet zelden in het straatje gestuurd om sociale problematieken te verzachten. Alexander Van Grevenstein noemt deze extra-intenties het politiek-correct centraal stellen van “aanleunidealen die het bestaansrecht van de kunst moeten legitimeren”.

Het bkSM #14 project Down on Mainstream is te situeren in ‘onze’ tijdsgeest waarbij kunstenaars reflecteren over hun eigen broze positie tegenover een samenleving die doordrongen is van de neoliberale ideologie. De kunstenaars op ‘Down on Mainstream’ zijn kunstenaars die op de smalle rand lopen van appreciatie en commerciële transacties; het zijn kunstenaars die expliciet de marge van het systeem opzoeken en/of kunstenaars die vrij en kritisch blijven ageren via kunst mét tegensprekelijke zeggingskracht.
Down on Mainstream wordt een project in twee delen waarbij het deel in Mechelen zich ook manifesteert in de publieke ruimte van het inmiddels opgekuiste centrum van de stad en in Cultuurcentrum Strombeek alles méér binnenshuis wordt gehouden en een reflectie op gang zal brengen rond de plaatselijke toneeltoren, die als een baken uittorent over de rand van de grootstad Brussel.


Mechelen - De Garage & diverse locaties in de stad
van 29.09 tot 25.11 | do - zo | 11u00-18u00

Het werk van de geselecteerde kunstenaars reflecteert in eerste instantie hun stijl van leven en vertoont een sterke verbondenheid met jongeren-, urbane (sub)cultuur en de wereld van de 'underground'. Wat hen bindt is een gedeeld vocabularium van populaire culturele iconografie, een specifieke esthetica en een sterke doe-het-zelf mentaliteit wars van academische trends. Het is de bedoeling te komen tot een vitale presentatie, infiltrerend in de stad, met eventueel vertakkingen binnen andere disciplines. Een combinatie van de esthetica en de energie van urban cultures in een mix met performances, publicaties en samenwerkingen.Daar zorgen de kunstenaars Marc Bijl (NL), David Neirings & Mo Becha, Karl Philips, Steve Schepens, Andy Wauman en ZEVS (F) voor.


Strombeek - Cultuurcentrum
van 9.11 tot 15.12

In Strombeek worden vier kunstenaars verwacht die nieuw werk produceren. De keuze viel op kunstenaars die al enige bekendheid verwierven, zoals het Frans-Italiaanse collectief ‘Claire Fontaine dat met haar ingrepen, acties en statements weliswaar ‘in de kunstwereld ronddwaalt maar ongrijpbaar blijft met gedachten die politiek en cultuurhistorisch mentaal inslaan als een splinterbom. Anetta Mona Chisa (Roemenië) & Lucia Tkacova (Slowakije) werken al sinds 2000 samen aan acties, interventies en video's. Op de Biënnale van Venetië (2011) schitterde het duo met een in het oog springende bijdrage in het Paviljoen van Roemenië. Beiden ballen niet zelden een vuist tegen de gang van zaken en tegen de clichés en rolpatronen die nog steeds de routine van de dag uitmaken. De Nederlander Peter Fengler houdt een club open in Rotterdam en maakt vinyl die hoorbare kunst wordt. Karl Philips, die overbruggend ageert tussen Strombeek en Mechelen, was al eerder te zien in Strombeek met o.a. de erg polemische interventie ‘Conciërge’ die bestond uit een tijdelijke woonst voor een dakloze gemonteerd tegen een Clear Channel reclamepaneel.

Voor kinderen en (groot)ouders die samen een bkSM tentoonstelling bezoeken  in Mechelen of Strombeek is er een gratis kinderbrochure ‘De Kleine kunstenaar’  beschikbaar waarmee ze op een speelse manier kennis kunnen maken met de tentoonstelling, de kunstwerken en de kunstenaars  via aangepaste doe-, denk-, en kijkopdrachten.

Het bkSM project #14 wordt begeleid met bescheiden, publiekshandige publicaties en wordt ‘gevoed’ met nieuwe teksten van o.a. de Italiaanse denker/cultuuractivist Bifo – Franco Berardi.


Op dinsdag 20 november om 20u30 wordt de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst 2011-2012 uitgereikt door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege in de schouwburg van Cultuurcentrum Strombeek. Ter gelegenheid van de uitreiking zal het werk van de laureaat in de kijker worden gezet en sluiten we de avond af met een receptie.
Meer informatie vindt u op www.vlaanderen.be/cultuurprijzen.

Op die avond wordt ook bkSM#14 cahier Down On Mainstream voorgesteld.
Gelieve uw aanwezigheid op de uitreiking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst 2011-2012 te bevestigen via anne.watthee@ccstrombeek.be.

 
SPEELSE TENTO-DAG VOOR PEUTERS EN KLEUTERS VAN 1 TOT 6 JAAR OP ZONDAG 25 NOVEMBER - 11u30 tot 16u30 

  • Toegang: Gratis
Design Kunstmaan