Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00
De Garage

Shot by both Sides

zondag 18 oktober 2009 - zondag 13 december 2009

Johan Grimonprez en Pieter Geenen

BKSM #8

Shot by Both Sides is de titel van een nieuw bkSM-project (beeldende kunsten Cultuurcentrum Strombeek – Cultuurcentrum Mechelen). In dit project worden twee videokunstenaars Pieter Geenen en Johan Grimonprez tegenover elkaar geplaatst/gespiegeld/uitgespeeld.

Kunst is geen journalistiek en houdt zich allerminst bezig met het ‘uitleggen’ van ’s werelds mechanismen. Kunst kan hoogstens op een exemplarische, abstracte manier inzoomen op de werkelijkheid. We leven in een onzekere wereld. Door beide kunstenaars wordt er gefocust op de vele brandhaarden overal ter wereld die ‘ontheemding’ teweeg brengen. Vaak grijpen Grimonprez en Geenen terug naar pakkende videogetuigenissen hiervan.

Pieter Geenen heeft een duidelijke voorliefde voor ‘probleemgebieden’ zoals de Drieklovendam in China of conflictzones in Rwanda. Hij zoekt trage, ontvolkte beelden op die de verbeelding van de toeschouwer aanwakkeren. De reizende kunstenaar zoekt de belemmering op, grensgebieden waarin hij op de limieten van de mobiliteit botst. Wat moet je bijvoorbeeld met een grensgebied dat kilometers breed als een niemandsland het eiland Cyprus opsplitst in een Grieks Europees en een Turks gedeelte? Turen naar de overkant en gedwongen luistervinken over de omheining...

Johan Grimonprez is een meester in het monteren van beeld en geluid tot een wervelend en gelaagd spel dat je als kijker in de eerste plaats ‘overkomt’. Wie zijn dubbelganger tegen het lijf loopt, zou deze moeten uitschakelen... dat is het leidmotiv voor het paranoïde plot van film.  Johan Grimonprez laat Alfred Hitchcock argeloos verstrikken in een ijzingwekkende intrige met zijn dubbelganger, terugblikkend op het sinistere scharniermoment van de Koude Oorlog.

 Shot by Both Sides plaatst het werk van Pieter Geenen en Johan Grimonprez in aparte constellaties in zowel CC Strombeek in De Garage/Mechelen.In de Kabinet-ruimte in CC Strombeek installeert Grimonprez een nagelnieuw audiowerk. Pieter Geenen toont er een dia-installatie die gebaseerd is op een gevonden fotoboek dat dateert uit de jaren veertig en eigendom was van een koloniaal. Het boek bevat oude zwart-wit foto’s die genomen werden in het destijds ‘vredige’ grensgebied tussen Congo en Rwanda, een gebied dat vandaag onder terreur gebukt gaat. Pieter Geenen neemt dit ‘gevonden’ (historisch doch privaat) document als uitgangspunt voor een installatie waarin je als toeschouwer de onderhuidse spanning onvermijdelijk kan voelen.In Mechelen wordt Double Take gedurende de volledige tentoonstellingsperiode doorlopend getoond, in dialoog tredend met Nostalgia, de video van Geenen waarin de grenzen van Cyprus centraal staan.Een geactualiseerde videolounge annex YouTube-o-theek van Johan Grimonprez vervolledigt de artistieke selectie op beide locaties.

Do-zo / 11u00 - 18u00

De film Double Take start om 12u00-14u00-16u00 (speelduur 80 minuten)

 

object width="560" height="340">

Johan Grimonprez

 

NIEUWS !!!    JOHAN GRIMONPREZ IN DE PRIJZEN OP FILMFESTIVAL ABU DHABI 

De Belgische regisseur Johan Grimonprez heeft met zijn film Double Take op het Middle East International Film Festival in Abu Dhabi de Black Pearl Award voor Best New Documentary Director gewonnen, 17 oktober 2009.  Grimonprez, die ook kunstenaar, curator en leraar is, verwierf als regisseur vooral bekendheid met zijn film Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997). In zijn vorige langspeler, LOOKING FOR ALFRED (2005), speelden Hitchcock en zijn dubbelgangers ook al een belangrijke rol. Aan de Black Pearl Award is een bedrag van 50.000 dollar verbonden.

 

Lezing 'About Hitchcock' op 2 december LESMAP 3DE GRAAD ASO - KSO - TSO (pdf - 612kb)
  • Toegang: Gratis
Design Kunstmaan