Contact: 015 / 29.40.00
Cultuurcentrum

Action Zoo Humain - Amnes(t)ie

  • woensdag 22 mei 2019 - 20:30
  • vrijdag 24 mei 2019 - 20:30

 Action Zoo Humain

Amnes(t)ie

  

Op die manier wordt ‘Amnes(t)ie’ een hele slimme, gelaagde voorstelling.

Naast dat heldere pleidooi voor historisch bewustzijn en genuanceerde meningsvorming

over gevoelige onderwerpen als collaboratie en Syriëstrijders,

is het tegelijkertijd ook een vlammende kritiek op de sensatiebeluste mediapraktijk

die niet reflecteert of verzoent, maar juist uitbuit en polariseert.

(Evelyne Coussens - Klara)

 Wat doen we met mensen die extreme keuzes maken en zichzelf zo buiten de samenleving plaatsen? Hoe gaan we om met mensen die als een gevaar voor de maatschappij worden beschouwd? Wat als zulke mensen spijt krijgen van hun daden en hun plek in de samenleving weer willen opnemen? Geven we hen een tweede kans of duwen we hen in een vergeetput? Welke lessen kunnen we trekken uit het SS-verleden, met het oog op het IS-heden?

Na jaren de podiumplanken te hebben versleten, waagt theatergezelschap Action Zoo Humain zich nu in het televisielandschap. Vergeet de prietpraat, het conflict, de geveinsde interesse. Het nooit eerder geziene talkshowformat ‘Samen door één deur’ – met als host de briljante Bert Gabriëls – lapt de tien geboden van het beschaafde praatprogramma aan zijn laars. De gasten van de avond: de dochter van een oostfronter en de moeder van een Syriëstrijder.

‘Amnes(t)ie’ duikt zowel in ons collectief verleden als in de huidige sociopolitieke realiteit. Wat kunnen we vandaag leren uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog, een periode in de geschiedenis waarin de ‘heropvoeding’ en ‘genezing’ van collaborateurs een hot topic was? De voorstelling roept talloze actuele vragen op. Kan de herintegratie van collaborateurs na WOII ons vandaag een leidraad bieden voor de terugkeer van geradicaliseerde IS-strijders? Welke plaats kennen we toe aan daders wanneer we zo gepast en sereen mogelijk proberen om te gaan met de getroffenen? Moeten we vergeten en vergeven? Wat zijn de implicaties voor de families van oostfronters en IS-strijders en wat gebeurt er wanneer beide partijen oog in oog komen te staan? ‘Samen door één deur’ pleit voor een radicale verzoening.

‘Amnes(t)ie’ is het derde luik van De Waarheidstrilogie(*) (‘De Waarheidscommissie’ (2013), ‘Join the Revolution’ (2015)), waarin Action Zoo Humain meer vragen dan antwoorden oproept.

(*) ’De Waarheidscommissie’, ‘Join the Revolution’ en ‘Amnes(t)ie’ kaderen in een breder project van Action Zoo Humain rond ‘waarheid’. Action Zoo Humain grijpt een aantal conflicten, vanuit binnen- en buitenland, aan om na te denken over wat ‘waarheid’ is en wat ‘waarheid’ vandaag (nog) betekent. Welke ‘waarheden’ bestaan er vandaag nog? Wie vertelt die ‘waarheid’? Welke rationele of emotionele argumenten worden naar voren geschoven om tot die ‘waarheid’ te komen? En welke realiteit construeert een bepaald ‘waarheids-’discours?

 

PRODUCTIE Action Zoo Humain
CONCEPT Chokri Ben Chikha REGIE Chokri Ben Chikha, Tom Dupont
DRAMATURGIE Zouzou Ben Chikha SPEL Bert Gabriëls, Dahlia Pessemiers-Benamar, Marijke Pinoy/Ingrid De Vos, Chokri Ben Chikha, Sarah Desmet
TEKST Erik-Ward Geerlings, Erwin Jans
REGIEASSISTENTIE Kristien Van Driessche VIDEOREGIE Koen De Saeger
VIDEOGRAFIE Sidi Diarra
TECHNIEK Niels Ieven, Lucas Van de Voorde, Maarten Snoeck KOOR Mais Quelle Chanson o.l.v. Kapinga Gysel
KOSTUUMS Marij De Brabandere
MET DANK AAN prof. dr. Bruno De Wever & dr. Koen Aerts (UGent), Stef Ampe, Karolien De Schepper, Kathy Douchar, Fatima Ezzarhouni, Willem Van Cauwenberghe PARTNERS KASK/School of Arts/HoGent, Theater Rotterdam IN SAMENWERKING MET NTGent, Les Ballets C de la B MET DE STEUN VAN de Vlaamse Overheid, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent

 

www.actionzoohumain.be

  • Kassa: € 15,00
Design Kunstmaan