Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00
NONA

Mendoza - Van Haegenborgh / Rawfishboys

zaterdag 20 januari 2018 - 20:30

JAZZ XS

Het W.E.R.F.-label,  sinds enige tijd onderdeel van KAAP - het resultaat van het samensmelten van De Werf (Brugge) en Vrijstaat O. (Oostende) -, bracht begin 2017 twee albums uit van twee Belgische duo’s. Het was opvallend nieuw werk van muzikanten die intussen al even aan de weg timmeren, maar niet zomaar te labelen zijn. Behendig ontwijken ze de genregrenzen, en dat door hardnekkig hun eigen muze te volgen, oog te hebben voor connecties over de grenzen heen en een visie te hanteren die vrij is van beperkingen.

Pianisten Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza hebben een verschillende achtergrond, maar vonden wel een gezamenlijke liefde bij Bach. Via hun exploratie van werk voor quatre-mains belandden ze bij Kurtágs klassieke transcripties. Zo kwamen ze op het idee om zelf aan de slag te gaan vanuit die traditie. Het resultaat is Copper: een album met een paar Bach-uitvoeringen, maar vooral ook eigen materiaal, dat de zone verkent tussen barokmuziek, vrije improvisatie en minimalisme. De ene keer met een verfrissende eenvoud, de andere keer met een meer gewaagde, knoestige aanpak.

De opnamesessie van Joachim Badenhorst (rieten) en Brice Soniano (bas) in de Brugse Blindekenskapel en Sint-Godelieveabdij was zo geïnspireerd dat het ineens twee releases opleverde: Fengling en The White Starline. Het eerste biedt meteen een ontwapenende variatie aan stijlen, met composities als miniatuurtjes, iele herfstmuziek en ideeën die maximaal inzetten op poëzie en spontaniteit. In het tweede deel leidde het tot een nog vrijere, ongedwongen aanpak, die meer aansluit bij een auditieve collagekunst en het gebruik van field recordings. Het duo staat nog altijd met een been in de jazz en improvisatie, maar valt niet te reduceren tot een simpel etiket. Het draait om ontdekkingen en de magie van het moment.

 

  • Kassa: € 15,00
  • Vriendenprijs € 13,00
Design Kunstmaan