Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00
Cultuurcentrum

Hans Aarsman, Rick de Leeuw, en Ann Meskens - Art & Film #01 - Ogen Open

maandag 09 oktober 2017 - 20:30

Voor de meesten onder ons zijn foto’s mooi, aangrijpend of dierbaar. Niet voor Hans Aarsman. Voor hem zijn foto’s stilgezette stukjes werkelijkheid. Dat biedt de mogelijkheid een en ander nauwkeurig te bekijken en te ontdekken wat zich heeft afgespeeld voor de lens. De reden dat hij De Fotodetective wordt genoemd.

Films zijn voor Hans Aarsman – net als foto’s – een bron van ontdekkingen.In de loop der jaren heeft hij een fascinerende verzameling aangelegd van veelbetekenend gedrag van mens en dier. In ‘Ogen Open’ laat hij ons voor het eerst meekijken naar zijn film- en videofragmenten.Indringend en onderhoudend wordt hij aan de tand gevoeld door Rick de Leeuw.

Halverwege de avond schuift Ann Meskens aan, filosofe en auteur van (o.a.) “Jacques Tati: een kwestie van kijken”

Ogen open, allemaal!


Hans Aarsman
is onderzoeker, in de ruimste zin van het woord.
In zijn wekelijkse rubrieken in dagblad De Tijd en De Volkskrant analyseert hij persfoto’s. Aarsman bundelde zijn fotocolumns in twee succesvolle publicaties: ‘Ik zie, Ik zie’ en ‘Wat jij niet ziet’. Hij toert langs Nederlandse theaters met zijn derde theatershow over waarneming: ‘Precies Andersom’, een hilarische en inzichtelijke avond over uitzoomen en dingen die totaal anders uitpakken dan je dacht. Samen met regisseur David de Jongh werkt hij aan documentaires. Hij schreef theatermonologen voor Josse De Pauw en Dirk Roofthooft.

Rick de Leeuw is zanger, al jaren. Daarnaast schrijft hij gedichten en romans met titels als De laatste held, Comeback, Zuiderziel.
Voor Gène Bervoets schreef hij een monoloog over pater Phil Bosmans, die nu in de theaters te zien is. Over de 16e eeuwse Brusselse stadsdichter Jan Smeken schreef hij een historische schelmenroman die in september verschijnt. Met mannen als Jan Mulder en Karl Vannieuwkerke praat hij op PlaySports graag en veel over voetbal.

Met Hans Aarsman zit Rick de Leeuw in De Moordclub, een groep vrienden die aan de hand van oude politiefoto’s probeert te reconstrueren wat er exact gebeurd is.


Ogen Open
is een initiatief en productie van Claire Beke (Communicatie in Cultuur) en kwam tot stand dankzij de medewerking van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren als coproducent. Met dank aan Jos Van den Bergh – Cinema Zuid, Antwerpen.

In samenwerking met Academie, Filmhuis & Cultuurcentrum Mechelen

Toegang 6 € / 4 € (cursisten Academie Mechelen)

Hans Aarsman Teaser
Design Kunstmaan