Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00

In Dreams

vrijdag 01 juni 2018 - 19:45

Na de eerste editie van In Dreams in 2016, nemen presentatoren Bart Vanhoudt en Lies Steppe (Klara) u dit jaar opnieuw mee naar een met uranium verrijkt dromenland. Een avond gevuld met live performances waarvan u zich achteraf zal afvragen of ze wel echt waren.

Literaire rêveries

Frederik Croene & Timo Van Luijck, Zoë McPherson en Ameel Brecht (van de Brusselse band Razen) zorgen voor nieuwe, muzikale interpretaties van bestaande dromen. Van Luijck & Croene bemiddelen hypnose door intuïtieve akoestiek te scannen, McPherson duikt gewapend met haar sampler en electronica-apparatuur in de droomwereld van Dion McGregor (bekend van de LP The Dream World Of Dion McGregor uit 1965), terwijl Ameel onder begeleiding van zijn steelmandoline een audio-opname van William Burroughs van onder het stof haalt.

Droomcovers

Droomcovers, die zijn er ook. Pascal Deweze verrast samen met zijn strijkerskwartet met ‘In mijn droom’ van ons aller Will Tura uit 1965, MDCIII (met Mattias Decraene van Nordmann) & Sylvie Kreusch (Soldier's Heart, Warhaus) nemen het mierzoete ‘Mister Sandman (...bring me a dream)’ van The Chordettes onder handen en seizoensrevelatie Wwwater (Charlotte Adigéry) geeft ‘Dream Baby Dream’ van Suicide - bekend in de versies van Neneh Cherry en Bruce Springsteen - een nieuwe dimensie.

Spookachtig hoorspel en een interactieve scanner

Theatermaker Diederik Peeters wordt tijdens In Dreams wakker in de 22ste eeuw. Elk uur horen we een aflevering van Apparitionals, een spookachtig hoorspel in drie afleveringen. Eindigen doet hij met dat fantastische instrument: de theremin. Stereotaxie, de interactieve scanner van Laura Maes en Kristof Lauwers waarin de eigen hersengolven worden omgezet in geluid, zorgt dan weer voor een aparte auditieve ervaring.

Mauro Pawlowski

En dan is er het orgelpunt van de avond: Mauro Pawlowski en zijn Braaknoot Ensemble leven zich het laatste uur uit als muzikanten-sjamanen wanneer ze het album ‘Nacht en Ontij’ van Boudewijn De Groot nieuw leven inblazen. Vijftig jaar na de eerste opname wordt deze interpretatie een psychedelische heksensabbat, geloof ons. Heerlijk, stevig spul, ergens tussen slaap en waken…

Mauro Pawlowski en zijn blikken harmonieorkest goochelen met Boudewijn de Groots Nacht en Ontij, en brengen een hele straffe ode aan die psychedelische geluidscollage. (HUMO ****½)

  • Kassa: € 15,00
  • Vriendenprijs € 13,00
Design Kunstmaan