Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00
Stadsschouwburg

Behoud de Begeerte - Saint Amour / Herman Brusselmans

vrijdag 17 februari 2017 - 20:15

Tijdens de 23ste editie van Saint Amour staat slechts één auteur centraal: Herman Brusselmans. Op de website van uitgeverij Prometheus houden ze het qua biografische gegevens nogal kort: Herman Brusselmans publiceerde meer dan zestig boeken. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Dat Brusselmans centrale gast is, heeft niet in de eerste plaats te maken met zijn zestigste verjaardag (9 oktober 2017), maar vooral met zijn werk. Weinig schrijvers hebben immers zo vaak en zo verscheiden over de liefde geschreven als Herman Brusselmans: teder, cynisch, burlesk, brusselmansiaans, melancholisch.

Herman Brusselmans staat er op Saint Amour niet alleen voor. In iedere stad van de tournee wordt hij bijgestaan door een andere, jonge of net iets minder jonge auteur. In Mechelen beklimt Hans Bogaert het podium. Hans Bogaert (1987) studeerde moderne literatuur en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Hij trad op Lowlands op, publiceerde literaire kritieken in DW B en Ons Erfdeel en werkt als artistiek medewerker bij Behoud de Begeerte. Eind 2016 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij zijn debuutroman Echo, die door radio Klara prompt in het rijtje debuten van Claus, Elsschot, Boon en Lanoye werd geplaatst. 

Bij het weerklinken van de naam ‘Herman Brusselmans’ duiken niet meteen lieflijke hobo’s voor de geest, eerder stevig doorrookte rock ’n roll. Vandaar dat Tim Vanhamel, frontman van Millionaire en voormalig gitarist van het roemruchte dEUS, tijdens deze Saint Amour de snaren op scherp stelt.
Tim Vanhamel (1977) is rockgitarist en zanger. Hij werd bekend als lid van de Evil Superstars en nadien als frontman van de groep Millionaire. Als veertienjarige stond hij al op Pukkelpop met zijn band Sister Poo Poo. Daarna ging hij de Evil Superstars versterken en vervoegde hij dEUS op tournee. In 1999 richtte Vanhamel Millionaire op – zijn eigen geesteskind. In 2001 bracht de groep Outside The Simian Flock uit en in 2006 Paradisiac, dat werd geproduceerd door Josh Homme van Queens of the Stone Age. Met hem en met Jesse Hughes, startte Vanhamel de band The Eagles of Death Metal, die hij na tournees door o.a. de Verenigde Staten verliet. In 2008 kwam Welcome to the blue house uit, de eerste soloplaat van Vanhamel, waarvoor hij ging putten uit de psychedelische pop van de jaren zestig. Alsof dat allemaal nog niet volstond, richtte hij nog eens twee bands op: Eat Lions en Broken Glass Heroes (met Pascal Deweze). Niet zo lang geleden sloot Vanhamel zich ook aan bij Magnus, het elektroproject van Tom Barman en CJ Bolland, en bij The Hickey Underworld. In het voorjaar van 2017 wordt overigens een nieuwe plaat van Millionaire verwacht. Op Saint Amour wordt Vanhamel bijgestaan door Sjoerd Bruil. 

Saint Amour in De Morgen (jpg - 1Mb) recensie De Morgen (jpg - 904kb)
  • Kassa: € 20,00
Design Kunstmaan