Nieuwsbrief Contact: 015 / 29.40.00
Sint-Romboutskathedraal

Lore Binon & Imago Mundi - Sacrificium

donderdag 27 april 2017 - 20:15

Muziek van vrouwelijke componisten Francesca Caccini, Barbara Strozzi, Lucrezia Vizzana, Chiara Cozzolani, Isabella Leonarda e.a.

Ligt het aan de eeuwenlange onderdrukking datvrouwelijke componisten vandaag nog steeds dun bezaaid zijn? Of ‘is er geen vrouwelijke Mozart omdat er ook geen vrouwelijke Jack the Ripper is’ zoals professor Paglia stelt? Heel wat vrouwen bewezen met hun meesterlijke muziek dat zij zich met de beste mannelijke tijdgenoten in het vak konden meten. Vandaag krijgen ze wel de eer die hen toekomt, iets wat in de 17de eeuw allerminst vanzelfsprekend was. Hoog tijd om enkele leading ladies uit de barok naast elkaar te plaatsen, zo dachten Voice in residence Lore Binon en luitiste Sofie Vanden Eynde.

Francesca Caccini, de eerste vrouwelijke operacomponiste, had haar afkomst en opleiding mee. Als zangeres, lerares en componiste in dienst van de de Medici, schreef ze de meest virtuoze en expressieve werken. Monteverdi was een grote bewonderaar. Haar tijdgenote Barbara Strozzi was niet zo bedeeld: ondanks de waardering voor haar uitgebreide oeuvre, had ze vaak af te rekenen met vooroordelen en jaloezie. Lucrezia Vizzana, Chiara Cozzolani of Isabella Leonarda traden dan weer het klooster in. Was dit hun enige uitweg om te kunnen componeren, of was het net de Goddelijke liefde die hen inspireerde tot hemelse muziek? Laat u ontroeren en inspireren door deze prachtige barokmuziek met een onweerstaanbare ‘female touch’.

Met: Lore Binon (sopraan), Sofie Vanden Eynde (theorbe & barokgitaar), Lidewij van der Voort (barokviool), Lies Wyers (lirone en viola da gamba), Sarah Ridy (arpa tripla) en Bart Jacobs (orgel en klavecimbel)

Een organisatie van Festival van Vlaanderen, Mechelen i.s.m. Cultuurcentrum Mechelen

Dit concert wordt opgenomen door Klara.

  • Kassa: € 22,00
Design Kunstmaan